8 OPLOSSINGEN VOOR HONGER GEPRESENTEERD TIJDENS WORLD FOOD DAY

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag en staat de wereld stil bij de toenemende honger. Sinds drie jaar bereikte honger een hoogtepunt met ruim 821 miljoen mensen die structureel te weinig te eten hebben. Op World Food Day festival waren meer dan 40 sprekers aanwezig, waaronder Michiel Bakker (director Google Food Program) en George Steinmetz (fotograaf voor o.a. National Geographic en World Press Photo). Samen met het publiek formuleerden zij 8 aanbevelingen tegen honger.

8 oplossingen voor honger
World Food Day 2018 is het grootste evenement in Europa dat aandacht vraagt voor honger en voedselzekerheid. Doel 2 van de Sustainable Development Goals (SDG’s) is om honger in 2030 te hebben uitgeroeid, maar honger is dit jaar voor het derde jaar op rij toegenomen. Redenen daarvoor zijn o.a. conflicten, klimaatverandering en toenemende extreme weersomstandigheden, armoede en bodemuitputting. Tijdens het World Food Day festival 2018 werd gezocht naar oplossingen. De bezoeker maakte kennis met nieuwe technologieën die een belangrijke rol spelen in de toekomst van ons voedsel, zoals 3D-geprint voedsel, de inzet van drones voor gewasmonitoring en een blockchain experience waarbij de prijs en kwaliteit van nootmuskaat tot aan de oorsprong kon worden gevolgd. Het festival presenteert de volgende 8 aanbevelingen die helpen om honger op te lossen:

 

1.    Droogte tegengaan met satellietdata
Door satellietdata over zoetwaterreserves en regenval toegankelijk te maken voor kleine boeren wereldwijd kunnen zij beter inspelen op droogte en schaarste van zoet water. Data over de aanwezigheid van zoet water in de bodem biedt grote kansen in gebieden waar water schaars is. In het simulatiespel AgriSpaces kroop de consument in de rol van boer om middels data op zoek te gaan naar zoetwaterbronnen om hun akker te irrigeren.

 

2.    Betere oogst door gentechnologieën
Hoewel gentechnologie een omstreden onderwerp is kan deze technologie in handen van overheden of boeren veelbelovend zijn. Gewassen die bijvoorbeeld zo zijn aangepast dat ze kunnen groeien op verzilte gronden of met minder nutriënten zijn een uitkomst voor boeren in Bangladesh. In de talkshow Tech met Bestek maakten World Food Day bezoekers kennis met deze en andere technologieën.

 

3.    Robotboeren
Robots en artificiële intelligentie (AI) worden al over de hele wereld ingezet om de landbouw te ondersteunen. De “Pixel farming” robots op World Food Day kunnen zaaien, water geven, ongewenste begroeiing en/of dieren weghalen en gegevens verzamelen over de gezondheid van de planten. Daarmee kunnen monoculturen tot het verleden behoren en is een meer diverse akkerbewerking mogelijk. In Brabant worden de eerste tests hier al mee uitgevoerd.

 

4.    Toegang tot technologie en zaden
Bovengenoemde technologieën kunnen de landbouw helpen, maar de toegang daartoe moet vooral voorzien worden in landen waar de voedselopbrengsten onzeker zijn en de honger het grootst is. Zo’n half biljoen kleine boeren in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns Amerika zijn zelf verantwoordelijk voor het verbouwen van hun voedsel, precies daar waar ook de honger heerst. Om voldoende gezond voedsel voor iedereen te bereiken is daarom toegang tot goede, klimaatbestendige zaden en technologie belangrijk. In de tentoonstelling Guardians of Seeds lieten fotografen Sacha de Boer en Ilvy Njiokiktjien verhalen zien van boeren die lokale zaden bewaren om de biodiversiteit te bevorderen en zich te wapenen tegen veranderende weersomstandigheden.

 

image  image

Links de “Pixel farming” robots van de Automatische Moestuin, rechts de foto-expositie Guardians of Seeds.

5.    Betaal de echte kostprijs
De supermarktprijs is niet de kostprijs van een product. Wat gebeurt er met de voedselprijs als kosten zoals bodemgebruik, waterverbruik en CO2-uitstoot ook betaald zouden worden in de supermarkt, in plaats van door de maatschappij als geheel? In de talkshow True Costs of Food werden de echte kosten van de Zambiaanse mais onder de loep genomen en leerden de bezoekers dat er een prijskaartje hangt aan bodemuitputting.

 

6.    Verspil minder
Voedselverspilling is nog steeds een groot wereldwijd probleem. De Verspillingsfabriek zet de toon door geredde groenten te verwerken tot soepen en sauzen. Tijdens een excursie zagen bezoekers hoe zij zelf voedselverspilling kunnen tegengaan, bijvoorbeeld door restjes op te eten, in te vriezen of te hergebruiken. Voor bedrijven kan het beter monitoren van voedselstromen verspilling tegengaan.

 

7.    Weet wat je eet en waar het vandaan komt
De trend om lokaal te eten wordt duidelijk in de excursie Herenboeren, die een bezoek bracht aan het collectief van 200 gezinnen die een eigen boer in dienst hebben genomen. Zo is een eerlijke prijs, de herkomst en een goede omgang met grondstoffen gegarandeerd. Andersom zijn de gezinnen voorzien van vers en divers voedsel, het hele jaar door.

 

8.    Speel een rol in het debat
World Food Day beoogt consumenten te bewegen om zelf een verschil te maken met hun portemonnee. Door bewuster, duurzamer en eerlijker eten aan te schaffen en je stem te verheffen, kan men invloed uitoefenen op een duurzamere voedselketen wereldwijd.