HONGERIG GEWETEN: Welke rol kan Nederland vervullen in het wereldvoedsel- vraagstuk?

TALKSHOW

Hoe kan het toch dat er nog steeds honger is, terwijl er wereldwijd per dag bijna drieduizend calorieën per persoon worden geproduceerd, we slim en efficiënt weten te produceren en ontzettend veel initiatieven worden ondernomen om honger tegen te gaan? Waarom zijn we als samenleving niet in staat om 820 miljoen mensen zeker te laten zijn van een avondmaaltijd? Eén van de grootste dilemma’s van onze tijd is hoe we gezond, voedzaam en voldoende voedsel voor iedereen kunnen bewerkstelligen op een duurzame en veilige manier. Maar wat voedzaam is hoeft niet altijd duurzaam te zijn, en lossen we honger op als we echt heel veel meer gaan produceren, of is het toch meer een verdelingsvraagstuk?

Dat bespreken we tijdens deze broodnodige talkshow! De vraag is of Nederland met zijn innovatieve food-sector ook een bijdrage levert aan voedselzekerheid wereldwijd. Als het op één na grootste exporterende land ter wereld zou je denken dat we op het juist pad zitten. Maar is dat zo? Doen we als Nederland voldoende om voedselzekerheid wereldwijd te bereiken, wat betekent dat dan, en wat kunnen we meer of beter doen?

Samen met talkshowhost Eric Corton nemen we een kijkje in voedselzekerheid vanuit Nederland als producerend land, en als etende consument. Want elke dag, drie keer per dag, maakt de Nederlandse consument afwegingen voor wat er op het bord komt. Hoe kan producerend en etend Nederland bijdragen aan voedselzekerheid wereldwijd, en wat voor effecten hebben onze keuzes voor de andere kant van de wereld? Hebben wij als Nederland een hongerig geweten?

Aan tafel schuiven diverse kopstukken uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de journalistiek om de relatie tussen de Nederlandse productie en consumptie en voedselzekerheid wereldwijd uit te diepen. Verwacht een kritisch debat met scherpe stellingen, een mooie openingsrede uit de keuken van Wageningen University & Research en vuur ook jouw vragen op de sprekers af!
De tafelgasten van Eric Corton zijn Leon Meijer (Eerste voedselwethouder van Nederland, Ede), Babette Porcelijn (schrijfster van het boek “De Verborgen Impact” en finalist op DDW 2017), Drs. Thom Achterbosch (Ontwikkelingseconoom bij LEI Wageningen UR) en Ruud Huirne (Directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank)

Dit programmaonderdeel is georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Gemeente Ede, Rabobank Gelderse Vallei & Rabobank Vallei & Rijn, Provincie Gelderland en Wageningen University & Research.
Foto Eric Corton: Femke Hoogland

TIJDSTIP

Zaterdag 14 oktober
15.00 – 16.15

LOCATIE

TWEEDE VERDIEPING
ZAAL 2

Nieuwe kazernelaan 2
Mauritskazerne, Ede

Hongerig Geweten World Food Day
Eric Corton_Moderator Hongerig Geweten
Female Farmer Radio programma op World Foo DayAleppo by aladdin hammami