ONTMOET MARIJN FRANK

We stellen je graag voor aan Marijn Frank! Marijn is onze ambassadeur en zet zich samen met ons in voor ons gemeenschappelijke doel; namelijk meer aandacht voor honger en voedselzekerheid. Dit doen we onder andere door jou een inkijkje te geven in ons voedselsysteem.

Marijn is al 9 jaar verslaggever van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Het programma gaat over voedsel. Meestal over producten die je kunt kopen in de supermarkt. “Wij vinden het leuk om het verhaal te vertellen achter een product en te onderzoeken hoe het nu echt zit.” Daarnaast heeft Marijn ook een eigen documentaire gemaakt: ‘Vleesverlangen’, over haar eigen worsteling met vlees eten.

Tijdens World Food Day stap je eigenlijk een beetje in Marijns schoenen als journalist van de Keuringsdienst van Waarde. Je krijgt een uniek kijkje in de keuken van bedrijven die hun deuren speciaal voor jou openstellen en je krijgt alle ruimte om vragen te stellen over waarom ze bepaalde keuzes maken.

Op World Food Day zul je Marijn zien tijdens de officiële opening (12:30 uur) en kun je met haar collega’s praten over hun favoriete Keuringsdienst-fragmenten. Hieronder lees je meer over waarom Marijn zich verbonden heeft aan World Food Day.

Waar maak jij je het meeste zorgen over met betrekking tot voedsel en onze toekomst?
Ik maak me zelf het meest zorgen om voedselzekerheid. Door klimaatverandering mislukken veel oogsten. Dat is niet een probleem van over 50 jaar, maar dat is echt nu al aan de hand, en dat wordt alleen maar erger. Daarnaast ontstaan er door honger steeds meer conflicten en door conflicten steeds meer honger. Dit leidt er ook toe dat steeds meer mensen worden gedwongen huis en haard te verlaten. Dit zijn wel dingen waar ik mij zorgen over maak.

Waar word je hoopvol of optimistisch gestemd van?

Er is een maatschappelijke verandering gaande maar wat mij betreft gaat die te langzaam en is er een te kleine groep die anders consumeert. Ik denk dat je een omgeving moet scheppen waar mensen geen foute keuze meer kunnen maken, simpelweg omdat die niet meer in het schap ligt, of heel duur is. Je moet in de supermarkt niet meer een kilo vlees kunnen kopen voor een euro, maar juist een hoger BTW-tarief heffen op vervuilende producten. Als het mensen raakt in de portemonnee gaan mensen vanzelf minder vlees en zuivel eten.

Wel zie ik een tendens waarbij mensen zich meer bewust worden en dat mensen ook een beetje zat worden van die toestanden zoals het paardenvleesschandaal of de stalbranden en ik hoop dat dit ook een impuls geeft aan de politiek.

Daarnaast zijn sommige voedselinnovaties echt fantastisch. Als je soms ziet hoe efficiënt en goed we hier in Nederland kunnen produceren, dan valt je mond wel open van verbazing. Kijk bijvoorbeeld eens naar vertical farming waar alles onder supergecontroleerde omstandigheden wordt geteeld. Daar zie ik wel mogelijkheden in voor de toekomst.

Wat vind je van de manier waarop we met World Food Day in Nederland aandacht schenken aan wereldvoedseldag?
Juist omdat we steeds minder zien van hoe ons voedsel wordt geproduceerd en we er met zo’n afstand naar kijken vind ik het echt te gek dat je tijdens World Food Day op excursie kunt naar slagers, kaasmakers, melkveehouders, transportbedrijven, fabrieken en meer. Ik mag dit voor mijn werk heel vaak doen, maar het blijft een bijzondere ervaring om onze voedselproductie met eigen ogen te kunnen zien en te praten met de ondernemers die zoveel hart voor hun product hebben.

World Food Day is een evenement waarbij je je op heel verschillende manieren en niveaus in het onderwerp kunt verdiepen en biedt zo een programma voor iedereen. Als je gewoon lekker met je kleinkind kaas wil maken (omdat kinderen denken dat melk uit een pak komt), dan kun je dat gaan doen, maar het is ook inhoudelijk interessant voor mensen die echt hardcore bezig zijn met duurzaamheid en veel kennis hebben van ons voedsel.