WAT IS WERELDVOEDSELDAG?

Wereldvoedseldag is een internationale bewustwordingsdag die in 1979 in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. In maar liefst vier(!) landen (Somalië, Zuid-Soedan, Jemen en Nigeria) heerst er op dit moment hongersnood, daarnaast hebben vele mensen te maken met chronisch voedseltekort. Dat betekent dat een kleine miljard (1 op de 9 mensen) ‘s avonds met een lege maag naar bed gaat. Gek genoeg zijn er in 2017 wereldwijd ruim twee keer zoveel mensen met overgewicht. Hoe kan het dat sommige mensen niet zeker zijn van een bord eten, terwijl anderen door voedsel worden overstelpt? Wat kunnen we er samen aan doen om deze ongelijkheid op te lossen?

World Food Day is in het leven geroepen om met zijn allen in ieder geval één dag per jaar stil te staan bij deze grote voedselvraagstukken en te zoeken naar oplossingen en mogelijkheden die we in Nederland te bieden hebben en de dingen die wij kunnen aanpakken om ervoor te zorgen dat het voedselsysteem meer in balans is.

Naast Nederland zijn er nog zo’n 150 landen die aandacht besteden aan wereldvoedseldag, maar bijna nergens gebeurt dat met zo’n groot evenement als hier in Nederland.

Behalve een daverend programma om eten mee te vieren, zoals kookworkshops, excursies en een bruisende markt bij de Tramkade, vragen we in de talkshows en films ook aandacht voor de complexere vraagstukken zoals honger, migratie, klimaatverandering en gezondheid.

Maak samen met ons van World Food Day een dag waarop we zowel de mooie kant van eten vieren als aandacht besteden aan de moeilijkere kant van ons voedsel.

Wil je meer lezen over de staat van ons voedselsysteem bekijk dan ook het rapport dat jaarlijks door de Verenigde Naties in oktober wordt uitgebracht: The State of Food Security and Nutrition 2017.