programma

LINE-UP CHEFS EN HOSTS

We hebben een geweldige line-up van chefs die als ambassadeurs van World Food Day een aantal bijzondere gerechten zullen presenteren. Zij laten je zien hoe jouw voedselkeuzes invloed hebben op honger en voedselzekerheid wereldwijd. 

Onze hosts Eric Corton en Helen Kranstauber zullen je meenemen langs de problematiek van honger en voedselzekerheid. Wat zijn de oorzaken, wat gebeurt er allemaal al, maar vooral ook, wat kun jij nou doen om een bijdrage te leveren?

CHEFS

Een internationale gastchef en vijf Nederlandse chefs bereiden het diner. Wie is wie? Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van de chefs van het World Food Day diner.

Selassie Atadika

De internationale gastchef is Selassie Atadika. Deze chef met Ghanese roots groeide op in Amerika en staat wereldwijd bekend om haar plant-forward aanpak. Voor ze in 2014 haar restaurant Midunu in Accra opende, werkte ze onder andere tien jaar voor Verenigde Naties in verschillende delen van Afrika en zag ze met eigen ogen wat de impact is van een voedselcrisis. 

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk is chef-kok van restaurant RIJKS®, dat in november 2014 zijn deuren opende en onder leiding van Joris in 2016 een Michelin-ster kreeg.  Joris heeft zijn pad nauwkeurig uitgestippeld. Van de moestuin waar hij als kind elk weekend was, via vissers, slagers, boeren naar de beste koks als leermeester. Hij werkte onder andere bij Ron Blaauw, Le Jardin des Sens ** in Montpellier en als chef-kok van restaurant Bridges waar hij binnen een jaar zijn eerste Michelin-ster ontving. Dit najaar opent hij zijn nieuwe restaurant Wils.

Yvette van Boven

Yvette van Boven is schrijfster, chef, illustrator en televisiepresentator. Haar werk is onder andere verschenen in Bon Appétit, Libelle, Volkskrant, delicious., Elle Food en Flow. Yvette presenteert vanuit haar eigen keuken het VPRO-kookprogramma Koken met van Boven. Samen met haar man, fotograaf Oof Verschuren, maakte ze een aantal veelgeprezen kookboeken die wereldwijd zijn uitgebracht en zijn vertaald in het Engels, Duits, Spaans en Frans.

Nadia Zerouali

Nadia is culinair schrijver van meerdere kookboeken, waaronder de prijswinnende boeken: ‘Melk & Dadels’ – dat ze schreef over en mét Marokkaanse moeders – en ‘SOUQ, tafels vol mezze’. Daarnaast runt Nadia in Amsterdam de couscousbar en heeft ze een Arabische productlijn in de supermarkt. Ook is ze het gezicht van diverse tv-programma’s met eten als verbinding zoals Op Zoek naar de Granaatappel, Het Ramadangerecht en BinnensteBuiten. Haar motto: Vertel mij wat je eet en ik vertel je wie of wat je bent.

Samuel Levie

Samuel Levie is worstenmaker bij Brandt & Levie, co-founder van campagnebureau Food Cabinet, columnist bij o.a. Het Parool en chefkok. Ook richtte hij de Youth Food Movement (nu Slow Food Youth Network) en het Food Film Festival op. Samuel is een ondernemer in hart en nieren, de liefde voor goed en lekker eten is wat hem drijft. “De keuzes die je maakt in de keuken hebben veel meer invloed dan alleen op je bord”, daar wil hij mensen meer bewust van maken. Samuel heeft meerdere kookboeken op zijn naam staan waaronder zijn laatste kookboek in samenwerking met Dick Bruna, ‘Eten met nijntje’. Daarnaast is hij regelmatig te zien bij 5 uur live op RTL 4.

Ralph Dahlhaus

Als kind kookte Ralph al veel voor familie en tijdens zijn studie accountancy besloot hij toch naar de hotelschool te gaan. Ralph werkte onder andere bij Brasserie van Baerle, Restaurant de kas, Le Zinc.. et les Dames, Puyck en Senz. Sinds 2011 kookt Ralph bij het Scheepvaartmuseum. Eerst als souschef en sinds 2014 als executive chef. Duurzaam koken krijgt een steeds grotere rol en Ralph blijft zich daarin ontwikkelen. Ralph is ambassadeur van Dutch Cuisine en kookt zoveel mogelijk volgens die principes.

HOSTS

Deze avond is natuurlijk niet compleet zonder onze twee hosts, die het programma in goede banen zullen leiden. Lees hieronder meer over Eric Corton en Helen Kranstauber, de hosts van de avond.

Eric Corton

Eric Corton is een artistieke duizendpoot. Zijn carrière begon op de Toneelschool in Maastricht. Na een aantal jaren als acteur te hebben gewerkt kwam hij terecht bij radiozender 3FM en ontpopte hij zich tot een veelgevraagd radio- en tv-presentator. Naast acteren en presenteren schrijft hij boeken, columns, houdt hij lezingen, maakt hij muziek én zet hij zich in als ambassadeur voor het Rode Kruis. 

Helen Kranstauber

Helen stond aan de wieg van het Slow Food Youth Network en het Food Film Festival. Als voedselveranderaar en oprichter van campagnebureau Food Cabinet brengt zij mensen in beweging richting een voedselsysteem met toekomst.