Programma

Chefs, experts en andere voedselveranderaars

In de World Food Day Show maak je kennis met vele voedselveranderaars uit binnen- en buitenland. Van experts tot chefs én een online bioscoop. Maak hieronder kennis met onze gasten en de food films, en kijk 16 oktober vanaf 16.00u met ons mee op de liveshowpagina. De food films kijk je het hele weekend gratis via Cinetree!

Live Kookshow

Vanja van der leeden

Chef

Vanja van der Leeden rockt al jaren het culinaire landschap als kok en schrijver. De laatste tijd verdiepte ze zich meer en meer in haar Indonesische roots. Dat resulteerde in het kookboek ‘Indorock’, waarin ze de Indische keuken een flinke opfrisbeurt geeft. Het boek werd uitgeroepen tot het Gouden Kookboek van 2019. 

Rendang van Knolselderij

Tropenknolder

Rendang van knolselderij

In de show kookt Vanja een Indisch gerecht met lokale twist: rendang van knolselderij! Rendang is hét bekende gerecht van Sumatra. Je kunt het zo gek niet bedenken of de Sumatranen maken er rendang van. De meest bekende is die van rundvlees, maar voor de show maken we een vegan variant met knolselderij van Boer Ted. Meekoken? Bekijk hier het recept en haal jouw boodschappen van te voren in huis!

Food Film bioscoop

Hanna Verboom

Film Talks

Hanna Verboom is filmmaker en sociaal ondernemer. Eind 2014 richtte zij Cinetree op: een filmplatform voor verhalen die langer bijblijven dan ze duren. Tijdens de World Food Day Show neemt Hanna ons mee naar smakelijke films over ons voedselsysteem in de Film Talks.

Ayuk Bakia

FILM TALKS

De missie van Ayuk Bakia? Anderen inspireren om mee te denken over wat er slimmer en beter kan. ‘Verduurzaming is een sociaal proces wat voor iedereen moet werken.’ vindt Ayuk. Als oprichter van haar bedrijf FALAFVAL en als ambassadeur van Omgroep Groen probeert ze de wereld iets beter achter te laten dan hoe ze haar vond.

Madelon Meijer

film talks

Madelon Meijer is beleidsadviseur landbouw en voedsel bij Oxfam Novib en heeft als missie om het wereldwijde voedselsysteem inclusiever en duurzamer te maken. Hierbij vraagt ze ook aandacht voor de belangrijke rol van boerinnen, zonder wiens harde werk er niet dagelijks eten op tafel zou staan.

Online food film bioscoop

in samenwerking met cinetree

Als onderdeel van de World Food Day Show presenteren we de Food Film Bioscoop. In deze online bios kijk je gratis drie smakelijke food films die jouw blik op eten gegarandeerd veranderen. Kijk de films gratis van 16 t/m 18 oktober via deze link.

Wasted! the story of food waste

food film, i.s.m. Samen Tegen Voedselverspilling

In deze Amerikaanse documentaire nemen co-filmmakers Anna Chai en Nari Kye je mee naar de keukens van beroemde chef-koks die het meeste uit elk soort voedsel halen. Deze chefs veranderen wat de meeste mensen als restjes beschouwen, in ongelooflijke gerechten die een veiliger voedselsysteem creëren.

Sembradoras de Vida

food film, i.s.m. Oxfam Novib

De titel van deze documentaire van de Peruaanse broers Alvaro en Diego Sarmiento vertaalt naar ‘Mothers of the land’. De broers volgen het leven van vijf vrouwen in het Andes gebergte. In een wereld waar chemische pesticiden en genetische modificatie een opmars maken, worstelen deze vrouwen met het behouden van hun traditionele en natuurlijke werkwijze op het land. Deze film programmeren we i.s.m. Oxfam Novib. Oxfam komt in actie voor steun bij aanpak van de groeiende hongercrisis als gevolg van corona. Ook in actie komen? Teken hier hun petitie!

L’amour des moules

food film

Deze Nederlandse documentaire van Willemiek Kluijfhout vertelt het verhaal van de Zeeuwse mossel: de hele levenscyclus, van conceptie tot aan zijn sterven. De docu belicht alle kanten van het schelpdier, de ecologische- en gastronomische aspecten, en de verschillen en overeenkomsten tussen mossel en mens. 

VOEDSELVERANDERAARS IN ACTIE

Inspirerende voedselveranderaars zijn er overal ter wereld. We laten mooie voorbeelden zien uit Nederland, Ghana, Kenia en Nigeria.

Lianne de bie  

Directeur Slow Food Youth Network 

Lianne de Bie is de directeur van de Nederlandse tak van het Slow Food Youth Network (SFYN). Een wereldwijde jongerenbeweging die zich inzet voor een beter en eerlijker voedselsysteem. Lianne gelooft dat iedereen hier een bijdrage aan kan leveren en komt met SFYN regelmatig in actie voor deze missie!

abdelhamid idrissi 

Oprichter Boeren voor Buren

Abdelhamid Idrissi richtte Boeren voor Buren op toen de coronacrisis begon. Het initiatief verbindt Nederlandse boeren met Amsterdammers die een kleine portemonnee hebben. 250 gezinnen ontvingen twee maanden lang elke twee weken een pakket met 25 kg aardappelen, groente en fruit rechtstreeks van de boer. Abdelhamid werd in 2018 Amsterdammer van het Jaar met zijn initiatief Stichting Studiezalen, waarmee hij de Amsterdamse jeugd in kwetsbare wijken de veiligheid, rust en gezelligheid geeft die ze nodig hebben om te werken aan hun kennis en zelfvertrouwen.

bram wits

Landbouwraad West-Afrika

Bram Wits houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met internationale voedselvraagstukken. Hij werkt als landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Ghana en is ervan overtuigd dat het Nederlandse agrobedrijfsleven een belangrijke rol kan spelen bij de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk.

Claire van Enk

Oprichter Farm to Feed

Toen de coronacrisis uitbrak kon Claire van Enk niet stilzitten en begon ze Farm to Feed: een organisatie die korte ketens startte tussen Keniaanse boeren met voedseloverschotten en mensen die zonder eten kwamen te zitten. Claire gebruikte haar bedrijfservaring, haar diepgaande kennis van Kenia en haar creativiteit om de uitdaging aan de gaan.

Riches Attai

Oprichter Winich farms

Riches Attai is de oprichter van Winich Farms: een agro-tech platform dat meer dan 7000 Nigeriaanse boeren aan lokale supermarkten verbindt. Door de coronacrisis veranderde hij zijn businessmodel zodat boeren producten met een lagere prijs direct aan consumenten konden leveren.

Smaakmakers over de hele wereld

Goed en gezond voedsel voor iedereen, dat is de ambitie! We horen van verschillende smaakmakers wat dit voor hen betekent.

Palmiro Ocampo

Chef, ondernemer

Palmiro Ocampo werkte als chef voor de beste restaurants van Peru. Nu zet hij zijn interesse voor voedsel, innovatie en duurzaamheid in om ondervoeding in Peru tegen te gaan. Ook is hij ambassadeur van WWF Peru en oprichter van zijn eigen NGO waarmee hij de strijd tegen voedselverspilling aangaat.

Elijah Addo

Chef, ondernemer

Chef Elijah Addo richtte in 2014 zijn sociale onderneming Food for All Africa op met het doel om Afrikaanse communities met lage inkomsten op efficiënte en duurzame wijze te voeden. Met zijn koksopleiding, certificaat in ondernemerschap en strategisch management én certificaat in leiderschap doet Elijah er alles aan om de voedsel- en armoedeproblemen in Ghana en de rest van Afrika aan te pakken.

Edie Mukiibi

Vice president Slow Food International

Edie Mukiibi is sinds 2014 vice president van Slow Food International en de coördinator van Slow Food-activiteiten in Oeganda. Hij woont en werkt in Oeganda en noemt zich ‘Good Food Activist’. Edie werkt met communities van boeren en jongeren om de traditionele Afrikaanse landbouwtechnieken en de biodiversiteit nieuw leven in te blazen.

Sharon de Miranda

TV-chef

TV-chef Sharon de Miranda haalt haar ideeën voor gerechten uit alle windstreken, geïnspireerd door haar Nederlandse moeder, Surinaamse vader en half Indische oma. Deze multiculturele chef is tv-kok bij BinnensteBuiten (KRO-NCRV) en creëert recepten om je vingers bij af te likken.

Boer Ted

Boer

Ted Vaalburg verbouwt vol passie knolselderij, aardappel en pompoen op zijn bedrijf in Noord-Holland. De boer verbouwt zijn gewassen op een duurzame manier en zorgt ervoor dat de bodem in topconditie blijft, want volgens Ted leidt een gezonde bodem tot een gezond product.

TALKSHOW

Hoe staat het er wereldwijd voor met goed en gezond voedsel voor iedereen? En welke impact heeft de coronacrisis op voedsel? In deze actiegerichte talkshow laten we zien wat er in wereldwijd gebeurt en wat jij in Nederland kan doen. 

Myrtille Danse

Executive director Netherlands Food Partnership

Myrtille Danse is de Executive Director van het Netherlands Food Partnership (NFP). De missie van NFP? Het stimuleren van duurzame voedselsystemen en gezonde voeding in landen met lage- of middeninkomsten. Ook werkte ze 5 jaar lang bij Hivos als Director Latin America and the Carribean in Zuid-Amerika.

Leonie Barelds

Specialist children’s rights and business unicef

Met haar werk bij UNICEF maakt Leonie Barelds zich hard voor gezonde voeding voor kinderen. Ze neemt kindermarketing onder de loep en gaat met de overheid en voedselindustrie in gesprek over hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen op een gezonde manier opgroeien.

Nout van der vaart

Beleidsmedewerker Hivos

Nout van der Vaart werkt bij ontwikkelings-organisatie Hivos. Hivos ondersteunt maatschappelijke organisaties in lage- en middeninkomens-landen om tot een duurzame voedsel- en ontwikkelingsagenda te komen. Nouts rol is hierbij essentieel, want hij zorgt dat de uitdagingen en succesverhalen van deze projecten weer in het beleid van o.a. de Nederlandse overheid en de voedsel- en landbouworganisatie van de VN terecht komen.

Eva Koffeman

jongerenvertegen-woordiger biodiversiteit en voedsel voor het Ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit

Eva Koffeman is de eerste Nederlandse jongerenvertegenwoordiger op het gebied van biodiversiteit en voedsel voor de Verenigde Naties (VN). Ze gaat met jongeren door het hele land in gesprek om hun input mee te nemen naar VN-topconferenties. Eva’s missie? Beleidsmakers eraan herinneren dat jongeren fantastische ideeën hebben voor de toekomst!

10 miljard monden

food boek

Test jouw voedselkennis met een korte quiz over het boek ‘Tien Miljard Monden’! In dit splinternieuwe boek geven 80 wetenschappers van Wageningen University & Research inzicht in hun baanbrekende onderzoek naar de vraag ‘Hoe gaan we de wereld voeden in 2050?’.

PRESENTATOREN

Ikenna en Helen zijn de presentatoren van de dag en staan te popelen om van de World Food Day Show een succes te maken!

Helen  Kranstauber

Presentator

Helen Kranstauber stond aan de wieg van het Slow Food Youth Network en het Food Film Festival. Als voedselveranderaar en oprichter van campagnebureau Food Cabinet brengt zij mensen in beweging richting een voedselsysteem met toekomst. Samen met Ikenna presenteert zij de World Food Day Show.

Ikenna Azuike

Presentator

Ikenna Azuike is samen met Helen de host van de World Food Day Show. Ikenna werkt keihard om de media wakker te schudden met een ander beeld over Afrika, bijvoorbeeld met de reisserie Planeet Nigeria. Ook maakt hij op dit moment de nieuwe VPRO Tegenlicht-film De Post-Racistische Planeet.