Programma

Een Rijk gevuld programma

Naast spraakmakende films, biedt het World Food Day Film Festival een inspirerend programma met zowel online als offline activiteiten. Denk aan Q&A’s met de makers van de films, een Farm to Fork debat over wat Europa moet doen om onze voedsel footprint te verkleinen, een fotoexpositie, wereldse hapjes en drankjes en nog veel meer. Bekijk hieronder alvast welke films er allemaal op het programma staan. De rest van het programma volgt snel.

FOOD FILMS

Inspirerende voedselveranderaars zijn er overal ter wereld. Zien is geloven en geloven is veranderen. Op het World Food Day Film Festival vertonen we vier food films met een stevige bite en een belangrijke boodschap. Over de relatie tussen het eten op ons bord en de wereld om ons heen.

The Taste of desire

film + Q&A
11:00-13:00 uur
Theater De Liefde
Engels gesproken

‘The Taste of Desire’ is een reis rond de wereld, waarin vijf ogenschijnlijk verschillende persoonlijke verhalen met elkaar verbonden raken door ieders unieke band met de oester. Een burlesque-danser uit New York, die het dagelijks leven als moeder probeert te combineren met haar beruchte oester-act op de bühne. Twee Franse Michelin-ster chef-koks, die willen ontkomen aan de stress op de werkvloer. Een jonge, Zweedse vrouw op een keerpunt in haar leven. Een Japanse pareljuwelenmaker wiens missie het is om schoonheid in imperfecties te vinden. En tot slot een terminaal zieke Engelse psycholoog, die zijn levenswerk – een boek over oesters – probeert af te maken voordat de dood hem inhaalt. Hoe ver zijn we bereid te gaan om onze verlangens te bevredigen? En kunnen ze ooit écht worden vervuld? Na afloop van de film is er een Q&A met filmmaker Willemiek Kluijfhout en editor Saskia Kievits.

The Ants & The Grasshopper

Film + Q&A
13:30-15:15 uur
Nederlandse premiere
De Waalse Kerk
Engels ondertiteld

‘The Ants & The Grasshopper’ vertelt het verhaal van de leider in een Malawisch dorp, Anita Chitaya, ze is uiterst vastberaden om van de wereld een betere plek te maken. Chitaya zet zich in voor gendergelijkheid, kinderhonger en betere voedselopbrengsten. Maar nu staat ze voor haar grootste uitdaging: Amerikanen ervan overtuigen dat klimaatverandering echt is. Ze reist van Malawi naar Californië naar het Witte Huis en ontmoet klimaatsceptici en wanhopige boeren. Haar reis voert haar langs alle uitersten die de VS vormen, van de kloof tussen platteland en stad, de verschillen in ras, klasse en gender. We zien haar strijd en de onmogelijke missie om klimaatverandering op de agenda te krijgen en de wereld te overtuigen dat het een bedreiging vormt voor zowel rijk als arm. Voordat we naar de film kijken is er een Q&A met filmmaker Raj Patel (Engels gesproken).

A taste of sky

FILM
15:45-17:15 uur
Nederlandse premiere
Theater de Liefde
Engels gesproken

‘A Taste Of Sky’ gaat over de Deense culinaire entrepreneur en Noma-oprichter Claus Meyer, die in Bolivia ‘Gustu’ heeft geopend – een baanbrekende kookschool en gastronomisch restaurant voor de arme jeugd in het land. De documentaire is een inspirerend verhaal over veerkracht, mentorschap en de bindende kracht van food. Na de première op Tribeca Film Festival is de film nu voor het eerst in Nederland te zien!

Meat the future

Film + Discussie
17:45-20:00 uur
Nederlandse Premiere
Theater de Liefde
Engels ondertiteld

‘Meat the Future’ is een zeer urgente en actuele documentaire over ‘cel gekweekt’ vlees, een techniek die vlees maakt uit dierlijke cellen in een gecontroleerde en schone omgeving. Een revolutie in de voedselproductie, maar biedt het ook een duurzaam alternatief om de wereld te voeden? Een van de grondleggers op dit terrein is de cardioloog Dr. Uma Valeti, de mede-oprichter van Upside Foods, een van de toonaangevende startups in het veld. De film volgt Valeti gedurende drie jaar terwijl de productiekosten omlaag gaan en consumenten nieuwsgierig kijken naar de geboorte van een nieuwe industrie. Na afloop van de film gaan we in discussie over de toekomst van kweekvlees.

FARM TO FORK DEBAT

Farm to Fork Debat

DEBAT 15:15 – 16:15 UUR – GRATIS REGISTRATIE
DE WAALSE KERK

Afgelopen jaar presenteerde de Europese Commissie haar Farm to Fork Strategie. Een uitgebreid plan om voedselproducerend Europa niet alleen koploper te maken op het gebied van goed en veilig voedsel, maar om nu ook echt als pionier op te staan met betrekking tot duurzame, eerlijke en gezonde voedselproductie. Tijdens het Farm to Fork debat gaan politici en andere deskundigen met elkaar in debat onder leiding van Natasja van den Berg. Over de vraag wát Europa, en dus ook Nederland, moet doen om onze voedsel footprint te verkleinen en hoe we kunnen zorgen dat onze manier van produceren en handelen eerlijk wordt voor iedereen, overal ter wereld. Zorg dus dat je op de eerste rij zit.
 
Deelnemers debat: onder andere Tom van der Lee (GroenLinks), Jan Klink (VVD), Jeroen Candel (Wageningen University & Research), Madelon Meijer (Oxfam Novib), Laurien de Vos (Right2Grow) en Evelijne Bruning (The Hunger Project).