Hoe kun je een eerlijke prijs betalen

Eerlijke prijs

Vroeger besteedden we ruim 20% van ons inkomen aan voedsel. Tegenwoordig is dit nog maar 10-12%. We geven dus aanzienlijk minder geld uit aan ons eten. Het is toch gek om te bedenken dat degene die ons voedsel verbouwt, de boer, regelmatig niet eens goed kan leven van wat wij voor zijn producten betalen. Betaal een eerlijke prijs zodat de boer goed zijn werk kan doen en ons van eten kan blijven voorzien.

Keurmerken

Keurmerken zoals UTZ, Fairtrade en Max Havelaar helpen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Als je in de supermarkt loopt kun je op de verpakking het logo van het keurmerk vinden. Je kunt er vanuit gaan dat producten die voorzien zijn van deze logo’s staan voor eerlijke lonen en een duurzame toekomst voor boeren.

True Price

True Price is een methode die gebruikt wordt om te berekenen hoeveel producten zouden kosten als ook betaald zou moeten worden voor bijvoorbeeld milieuvervuiling of onderbetaling van boeren. Duurzaam geproduceerde producten hebben over het algemeen een veel lagere ‘true price’ dan niet-duurzame producten. Dit komt doordat er minder geld nodig is om (fictief) voor alle negatieve effecten te compenseren. Een extra reden dus, om zo duurzaam mogelijk je boodschappen te doen!

Inkopen bij de boer

Supermarkten gaan voor het perfecte plaatje, waardoor een boer groenten of fruit die er iets anders uitzien niet kwijt kan. Door je producten direct van de boer te kopen, verkort je de keten en zijn geen tussenpartijen die onnodig geld kosten. Geld dat bij boeren goed gebruikt kan worden voor innovatie op het erf. Nederland heeft hierin altijd voorop gelopen, maar om dat ook in de toekomst te kunnen doen is het belangrijk dat jongeren blijven kiezen voor het boerenbedrijf.

OOK INTERESSANT