Hoe kun je Meer groenten en fruit eten?

Wereldwijd probleem

Zero hunger gaat niet alleen gaat over beschikbaarheid van voedsel, maar ook over beschikbaarheid van gezond voedsel. We maken steeds meer gebruik van bewerkte producten, kant-en-klaar maaltijden, bezorgdiensten en fast food. Verse groenten en fruit en vezelrijke producten verdwijnen daarmee van het menu en maken plaats voor voedsel dat te veel suiker, zout en vet bevat. Niet alleen waar welvaart is, is deze verandering gaande. Ook waar grote verschillen zijn tussen arm en rijk en waar mensen over het algemeen weinig te besteden hebben, wordt dit probleem steeds groter.

Verpakt

Als een product verpakt is, heeft het vaak een bewerking ondergaan. Verse groenten met een (onnodige) laag plastic vallen hier natuurlijk niet onder. In plaats van een kant-en-klare maaltijdsalade uit de supermarkt, kun je het idee ook overnemen. Koop alle ingrediënten los en voor dezelfde prijs kun je de hele week salade eten! Als dressing kun je gebruik maken van producten die je al in huis hebt. Zit er meteen een stuk minder suiker in!

Meer groenten en fruit

Als je het lastig vindt om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten of fruit te komen, probeer dit dan eens! Bedenk bij alles wat je eet of je fruit en groenten kunt toevoegen. Ontbijt je vaak met een broodje pindakaas? Fleur je boterham op met plakjes appel of banaan. Broodje kaas? Tomaat en komkommer maken het alleen maar lekkerder; extra smaak en vitaminen tegelijk!

Lekkere trek

Neem bijvoorbeeld een bakje snacktomaatjes of worteltjes met hummusdip mee voor wanneer je trek krijgt. Een handje noten is ook een fijne optie. Als je toch voor een ongezonde versnapering wilt gaan, pak deze dan in per portie en neem bijvoorbeeld twee blokjes chocolade mee in plaats van een hele reep. Kun je hem ook niet helemaal opeten!

OOK INTERESSANT