Hoe kun je meer lokaal en in het seizoen eten?

Impact

Als je volgens de seizoenen en zoveel mogelijk lokaal geproduceerd eet, zorg je ervoor dat jouw voedsel geen grote afstanden hoeft af te leggen.
Daarmee verlaag je de impact op milieu, wat helpt om klimaatverandering tegen te gaan. In de supermarkt staat bij groenten en fruit altijd aangegeven uit welk land ze afkomstig zijn. Even checken dus! Appels uit Nieuw-Zeeland kunnen dan wel lekker zijn, maar moeten wel van heel ver komen.

Groente- en fruitkalender

Milieu Centraal heeft een handige tool ontwikkeld; de Groente- en Fruitkalender. Zowel een app als online te vinden. Daarop kun je precies zien wanneer welke groenten en fruit op welk moment beschikbaar zijn. En ook hoe deze producten scoren op duurzaamheid door onder andere te kijken naar vervoersmethoden, landgebruik en verpakkingsmateriaal. Producten die per vliegtuig worden ingevlogen hebben uiteraard een grotere footprint dan producten die van dichtbij komen of per boot zijn vervoerd.

Moestuin

Wil je het helemaal lokaal, dan kun je ook zelf ook de slag. Bijna iedereens tuin of balkon is geschikt om iets op te verbouwen. Je kunt al beginnen met verse kruiden. Heb je veel ruimte? Denk dan eens na over fruitbomen. Vijgen, pruimen, appels en peren groeien allemaal goed in Nederland. Je oogst wel heel veel in een keer, maar wat je over hebt kun je weggeven of gebruiken voor jam. Ook leuk om dit met een aantal buren te doen en de oogst te ruilen.

Boerenwinkels/Groentetas 

Veel boeren verkopen hun waar zelf in boerenwinkels of op boerenmarkten. Boeren die hun producten lokaal af kunnen zetten, ontvangen daarvoor vaak een betere prijs. Dat is niet alleen goed voor de boer, maar daarmee stellen we hen ook in staat om de mooiste producten te maken en te blijven innoveren. Ga je echt voor gemak? Veel biologische supermarkten bieden een groente- en fruitabonnement aan. Hoef je het alleen nog maar klaar te maken!

OOK INTERESSANT