Hoe kun je meer plantaardige eiwitten eten?

Balans

We staan wereldwijd voor de uitdaging voedsel te produceren op een manier die natuur, milieu, bodem en klimaat niet overvraagt. Daarin is een duurzame balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten essentieel. Ongezouten noten bevatten bijvoorbeeld veel plantaardige eiwitten. Met name pinda’s, amandelen en pistaches scoren goed. Wel bevatten noten ook veel vetten, dus niet meer dan een klein handje per dag.

Over de grens

Over de hele wereld wordt op een andere manier gegeten, niet alleen vanwege cultuurverschillen en gewoontes, maar ook door wat er in elke regio voorhanden is. De lokale context zorgt er dan ook voor dat gezond, duurzaam en voedzaam voedsel overal iets anders kan betekenen. Wij laten ons graag inspireren door de vele recepten die online te vinden zijn. Vooral de Indiase keuken staat bij uitstek bekend om haar rijkdom aan vegetarische gerechten.

Kleine stapjes

Je kunt al beginnen met kleine aanpassingen op je bord. Zo kun je er voor kiezen om een keer per week je portie vlees te vervangen voor bijvoorbeeld peulvruchten, bonen, tempeh of tofu! Of probeer een plakje kipfilet of rosbief op je boterham eens te vervangen voor pindakaas met banaan of hummus met paprika en komkommer. Wil je het liever wat
pittiger? Beide zijn heerlijk met een lik sambal badjak!

Cappuccino met haverdrank

Melk kun je tegenwoordig heel
makkelijk vervangen door tal van andere
opties. Zo heb je haver-, soja-, en zelfs rijstmelk. Je kunt variëren tussen gezoet of ongezoet. Bepaalde merken hebben voor koffie zelfs speciale barista-
edities uitgebracht, zodat je niets meer hoeft te missen! Ook koken met room kun je tegenwoordig vervangen voor een plantaardige variant. Aan smaak hoeft het dus niet te ontbreken!

OOK INTERESSANT