Hoe kun je Minder eten (of voedsel) verspillen?

Plan vooruit

Zorg ervoor dat je weet wat je wilt eten en bedenk of je normaal gesproken regelmatig spontane uitjes of mee-eters hebt en houd daar rekening mee. Toch geen gasten? Kook alsnog zoals je gepland had en eet een dag later de restjes. Koop verse producten twee of drie keer per week. Groenten verliezen dagelijks vitaminen en mineralen, dus hoe sneller je ze na aankoop opeet, des te meer je eruit haalt en hoe minder je weggooit.

Lijstjes

Verspil zo weinig mogelijk. Easy as that! Maar hoe kun je dat nou het beste doen? Het aller makkelijkst is het maken van boodschappenlijstjes. Kijk voordat je boodschappen doet even wat je nog in huis hebt. Als je vervolgens gaat koken, weeg dan de hoeveelheden af. Zo heb je nooit te veel en verdwijnt er niets bij het afval.

THT- en TGT-datum

Op de verpakking van producten kun je twee verschillende houdbaarheidsdata vinden. Namelijk de THT- of TGT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en TGT voor te gebruiken tot. Een THT-datum vind je vaak op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de fabrikant de kwaliteit niet meer garanderen maar is het product vaak nog veilig voor consumptie.

Gebruik hierbij altijd je zintuigen!

Kijk, ruik en proef, en doe dat ook in die volgorde. Dit geldt bijvoorbeeld voor melk en yoghurt. De TGT-datum wordt gebruikt voor producten die zeer bederfelijk zijn, zoals bijvoorbeeld vlees of vis. Na de laatste TGT-datum is het product niet meer veilig voor consumptie en kan het zelfs gevaarlijk zijn, dus maak het op tijd op of gooi het weg.

OOK INTERESSANT